Ezért hasznosak a weboldalba épített Google űrlapok

Meglepően hasznosak a Google űrlapok

Számos kis-és középvállalkozás szeretne adatokat gyűjteni a weboldal látogatóiról valamilyen űrlap segítségével. A weboldal készítés során, amennyiben nem elég egy egyszerűbb űrlap készítése, abban az esetben érdemes egy külső Goolge űrlapot készíteni és azt beilleszteni az oldalba. Ennek előnye, hogy a Google tárhelyen egy táblázatba (Google sheet-be, ami hasonló mint a Microsoft excel) kerülnek tárolásra a kitöltött adatok. Ez a legtöbb ember számára sokkal könnyebben feldolgozható adathalmaz, mintha egy adatbázisban tárolt. Továbbá a Google eleve elkészít az űrlapot kitöltők válaszai alapján néhány egyszerűbb kiértékelést. Ez az általános vállalkozásoknak már használható a további következtetések levonására.

Létrehozás

  1. Első lépésként nyissuk meg a https://docs.google.com/forms webhelyet.
  2. Kattintsunk a bal oldalt fent lévő menüre, majd válasszuk az űrlapok menüpontot.
  3. Jobb oldalt alul kattintsunk a “+” gombra és hozzuk létre az új űrlapunkat.
  4. Nevezzük el az űrlapunkat az “Űrlap címe” mező segítségével, majd tetszés szerint adjunk meg a leírását az “űrlap leírása” mező kitöltésével.
  5. Új űrlap kitöltésekor a Google az első kérdést automatikusan létrehozza számunkra. Minden további kérdés-válasz párt a középső blokk jobb oldalán megjelenő mini menüben lévő “+” gombbal tudunk hozzáadni.
  6. Az elkészült kérdések sorrendjén tudunk változtatni a kérdések blokkja felső részén lévő ikon egérrel történő megfogása segítségével.
  7. A jobb oldalon felül lévő menüben kattintsunk a fogaskerékre az űrlap alap beállításainak elvégézéséhez.
  8. Az űrlap stílusát szintén a jobb oldalon felül lévő menüben található színpaletta ikon segítségével tudjuk változtatni.
  9. Amikor elégedettek vagyunk az elkészült űrlappal, akkor a “Küldés” gombra kattintva tudjuk azt publikálni (e-mailben elküldeni, az űrlap hívatkozását vágólapra másolni vagy az oldalba illesztendő forráskódot másolni)

Mikor érdemes a Google űrlapot használni?

Természetesen a Google űrlapokban minden alap kérdéstípus megtalálható, mind a rövid, mind a hosszú szöveges válasz, az egy és több lehetőséges válaszok és a legördülő választó.

Mint minden típusú űrlapnak, úgy ennek is vannak előnyei, hogy mikor érdemes ezt használni, és hátrányai, amikor inkább mást megoldást válasszunk.

Egyes esetekben, mint WordPress weboldal készítésnél, jobban megéri az egyszerűbb űrlapok esetében egy bővítményt telepíteni ehhez, mint a Caldera vagy a Contact7 űrlapok.

A megfelelő megoldás megtalálásához mindig érdemes a honlapkészítő szakember tanácsát kérni, hogy ő mit ajánl a mi esetünkben és ez alapján meghozni döntésünket.